Heel veel van mijn klanten kampen met slaap problemen. Wist u dat 40% van de Nederlanders regelmatig slecht slaapt en 25% aan een slaapstoornis leidt? 10% heeft last van slapeloosheid.

Je bent niet je slaapproblemen op de een of andere manier doe jij het zelf. Je hebt je zelf het slaapgedrag aangeleerd, de vraag is natuurlijk hoe leer je jezelf het slechte slapen ook weer af.

Heel veel mensen komen er ook weer vanaf en slapen weer prima.  Zij gebruiken daarbij de onderstaande tips.

Voor sommige mensen zitten de patronen zo diep dat ze meer hulp nodig hebben.

Ik zou zeggen ga in eerste instantie met de onderstaande tips aan de slag en kijk of je weer kunt gaan genieten van een heerlijk ontspannen slaap.

Lukt je dat niet dan kun je met mij een afspraak maken, dan gaan we er samen voor zorgen dat jij weer kunt genieten van een goede nachtrust.

Tips voor mensen met slaapproblemen

 1. Probeer inzicht te krijgen in uw slaapgedrag door een slaapdagboek bij te houden. Schrijf op hoe lang het duurde voordat u insliep, hoe lang u hebt geslapen, hoe laat u wakker werd en hoe vaak en hoelang u wakker bent geweest. Het gaat om een schatting: staar u niet blind op de wekker! Schrijf ook op hoe u voor uw gevoel hebt geslapen en of u zich ’s ochtends uitgerust voelde.
 2. Onderzoek of de slaapproblemen samenhangen met bepaalde omstandigheden, zoals vroeg op moeten of drukte thuis of op het werk.
 3. Zorg dat u op vaste tijden naar bed gaat en opstaat. Slaap ook in het weekend niet te lang uit.
 4. Vermijd slapen overdag. Doe per dag hooguit een dutje van maximaal 30 minuten. Zet een wekker om ontspannen te kunnen liggen zonder angst u te ‘verslapen’.
 5. Zorg voor goede slaapomstandigheden: een goed bed en kussen en een goed geventileerde, niet te warme, rustig ingerichte kamer.
 6. Vermijd geestelijke en lichamelijke inspanning, zoals sporten, vergaderen of studeren, vanaf twee uur voor het slapen gaan.
 7. Eet of drink niet uitgebreid binnen een paar uur voor het naar bed gaan. Drink ’s avonds niet te veel alcohol, koffie of thee of dranken met veel suiker.
 8. Bedenk ’s avonds al wat u de volgende ochtend moet doen: leg uw kleren klaar, pak uw werktas in en maak eventueel een actielijstje.
 9. Probeer negatieve gedachten over slapen gaan om te buigen naar positieve. Als u bijvoorbeeld denkt: “dadelijk moet ik gaan slapen en dan lig ik weer uren wakker”, verander dat dan in: “heerlijk, dadelijk lig ik warm en veilig onder mijn dekbed”. Dat is niet eenvoudig, maar wel het proberen waard.
 10. Ontspanningsoefeningen en yoga helpen om tot rust te komen, ’s avonds, maar ook op andere momenten van de dag. Regelmatig overdag even ontspannen zorgt voor makkelijker ontspannen ’s avonds.
 11. Neem voor het slapen gaan een warme douche of ga een eindje wandelen of fiet- sen. Ook lezen, naar rustige muziek luisteren of een beker warme melk drinken kan helpen om te ontspannen.
 12. Leg pen en papier naast uw bed. Schrijf gedachten van u af als u begint te piekeren.
 13. Ga geen uren liggen woelen. Sta op als u wakker ligt, loop of drink wat en kruip er dan weer in. Doe geen dingen waarvan u klaarwakker wordt, zoals tv kijken of puzzelen.
 14. Als uw partner last heeft van uw slaapproblemen, kan het u beiden rust geven apart te slapen.
 15. Zoek meer informatie over slaapstoornissen, in bibliotheek, boekhandel of op internet.